Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Spectacolul de ziua naşterii lui…

Spectacolul de ziua naşterii lui Voronin a fost interzis

Astăzi, 25 mai, la opera Naţională din Chişinău trebuia să fie susţinut un spectacol organizat de Asociaţia Falun Dafa. Deşi există un contract între organizatori şi operă, azi acestora le-a fost interzis categoric accesul în incinta teatrului. Azi e şi ziua de naştere a liderului comunist Vladimir Voronin, însă organizatorii nu au menţionat nicio legătură între aceste date.  Iată un comunicat de presă remis de organizaţia în cauză.

Asociatia obsteasca Falun Dafa din Republica Moldova, in calitate de organizator al spectacolelor companiei Shen Yun Performing Arts, va tine astazi 25 mai 2010, ora 18-45, o conferinta de presa in fata Teatrului National de Opera si Balet, Chisinau, pentru a mediatiza actiunile administratiei Teatrului care a oprit compania artistica sa sustina cele doua spectacole programate pentru serile de 25 si 26 mai.

Shen Yun Perfoming Arts, compania numarul unu in lume in arta muzicii si dansului clasic chinez, a luat nastere din dorinta de a reinvia adevarata mostenire culturala a Chinei, distrusa de Revolutia Culturala si de cei peste 60 de ani de regim comunist. Compania are sediul la New York si este independenta de regimul comunist chinez. Legendele prezentate in spectacol, cu radacini adanci in cultura chineza readuc la viata acele traditii care educa si imbogatesc spectatorii prin evocarea unor scene pozitive despre virtute, compasiune si puterea spiritului uman. Spectacolul include si prezentari legate de persecutia Falun Gong si puterea spiritului uman care aflat sub ghidarea divina depaseste greutatile.

In dimineata zilei de 25 mai, conducerea Teatrului a refuzat categoric accesul artistilor Shen Yun in cladire si nu a permis descarcarea echipamentelor necesare spectacolului. Aceasta situatie are loc in ciuda faptului ca exista un contract legal de arenda a incaperilor, incepand cu orele 9-00 si 23-00, contract semnat intre conducerea teatrului si organizatorii spectacolului. Mai mult, Autoritatile R.Moldova inclusiv Ministerul Culturii si-au manifestat o pozitie favorabila sustinerii acestor spectacole.

Presiunile provin din partea Ambasadei chineze care incearca sa blocheze spectacolul, intervenind astfel ilegal in deciziile interne ale tarii, invocand pretextul ca relatiile economice si diplomatice dintre China si Moldova vor fi afectate daca se da voie acestui spectacol sa aiba loc.
Din spusele administratiei Teatrului si Ministrului Culturii, ambasadorul chinez i-a presat continuu pentru a opri spectacolele.

Daca initial presiunile au fost indreptate doar asupra autoritatilor, care au inteles sa apere democratia fragila a Moldovei, acum conducerea Teatrului National de Opera si Balet este presata tot mai intens pentru a gasi o cale de a opri spectacolul.

Organizatorii spectacolului din Chisinau fac un apel pasnic catre guvernul Republicii Moldova, cerandu-i sa nu cedeze presiunilor ambasadei chineze si sa respecte libertatea de expresie.

Dupa un turneu in peste 100 de orase din intreaga lume, Shen Yun se afla pentru a patra oara consecutiv in Europa. Parlamentul European a găzduit pentru al treilea an consecutiv sub auspiciile vicepreşedintelui Parlamentului European, Edward McMillan-Scott, o ceremonie dedicată turneului european al SHEN YUN Performing Arts.

Shen Yun Performing Arts este o companie culturala din America de Nord, formata din artisti de inalta tinuta ce doresc sa faca cunoscuta cultura antica autentica a Chinei si sa ofere publicului un spectacol de mare calibru artistic.
http://ro.shenyunperformingarts.org/

 Presedinta Asociatiei Obstesti Falun Dafa din Republica Moldova,
Avocatul trupei Shen Yun,

Tatiana Chiriac